torsdag 23 februari 2012

TV: Låtarna som förändrade musiken

I tredje avsnittet åker Josephine till Los Angeles. Det blir mycket 60-talsmusik när Josephine bl.a. träffar Michelle Phillips från The Mamas & The Papas och pratar om låten California dreamin' . The Byrds, ett amerikanskt Beatles, fick en stor hit med Mr. Tambourine man, skriven av Bob Dylan, och här får vi träffa självaste Mr. Tambourine. Ronnie Spector var en av medlemmarna i The Ronettes som fick en jättehit med Be my baby, men ser sig inte själv som en stjärna. Låten producerades av Phil Spector, med det speciella The wall of sound.

tisdag 21 februari 2012

Bok: Terror av Håkan Östlundh

Det är snart dags att fira midsommar när ett par i 30-årsåldern hittas döda vid ett brinnande sommarhus på södra Gotland. Båda är svenska men har egyptiskt ursprung. I huset hittar polisen ett pass som tyder på att en tredje person befunnit sig i huset och som nu är spårlöst försvunnen. Det blir ett klurigt fall för Fredrik Broman och hans kollegor på Visby polisstation och fler otäcka saker kommer ske. Det hela känns rätt osannolikt och allt som händer får inte riktigt sin förklaring på slutet.

måndag 20 februari 2012

TV: Pop och politik

Det populära radioprogrammet (som jag aldrig hört) har blivit tv-serie igen. Anna Charlotta Gunnarsson leder oss genom "den moderna historien genom ett musikaliskt filter". I första asvnittet pratades det om pionjärer med Marie Selander, som på 60-talet var med och startade ett band med bara tjejer, och Alexander Bard, låtskrivaren som även medverkat i flera olika band. I andra avsnittet medverkade Pia Kalischer, som är musikansvarig på Sveriges Radio, och den välkända artisten Lill-Babs och nu pratades det om censur i musikbranschen.

TV: Madagaskar

I andra svsnittet från den stora ön med det vackra och varierande landskapet träffar vi på flera lemurarter som ringsvanslemurer som solbadar i bergen och de skogslevande bambulemurerna och sifakorna. Vi får även se igelkottssläktingen tanrek, som signalerar med sina taggar, pappersgetingen som äter grodyngel, kamoflageexperten bladsvansgecko, färggranna kameleonter, det märkliga fingerdjuret och köttätande växter.

söndag 19 februari 2012

TV: Sherlock

Sista svsnittet på säsong 2, The Reichenbach Fall. Sherlock Holmes lovordas i pressen efter ett antal lösta fall. I samma veva lyckas James Moriarty under en dag göra inbrott på Bank of England, fängelset i Pentonville och Towern, allt för att fånga Sherlocks intresse. Det blir en något märklig historia med många vändningar där jag inte riktigt är med på hur allt hänger ihop.

lördag 18 februari 2012

TV: Silent witness

Avsnittet Bloodlines från säsong 14. Harry åker till Budapest för att obducera en prostituerad kvinna som hittats i Donau. Där bor han hos sin flickvän, Anna Sandor, som även var den döda kvinnans advokat. Men resan blir inte alls som Harry trott - han befinner sig snart i en blodig och knivig situation där det är svårt att hitta någon att lita på. Nikki och Leo åker för att hjälpa honom. Som så ofta bra spänning. Inser att det finns vissa likheter med avsnittet Limbo i serien om kommissarie Lynley.

onsdag 15 februari 2012

TV: Låtarna som förändrade musiken

I det andra avsnittet åker Josephine till norra Storbritannien. Tony Iommi från Birmingham-bandet Black Sabbath berättar om låten Paranoid som sägs vara den första heavy metal låten. Sångaren i Gerry and the Pacemakers, från Liverpool, berättar om hur hans band var först med Mersey-soundet, innan mer kända Beatles. I Glasgow träffar hon Edwyn Collins som med bandet Orange Juice sägs ha startat indiepopvågen på 80-talet.

Bok: Porto Francos väktare av Ann Rosman

Ett grupp entusiaster från Göteborgs Botaniska förening upptäcker en kropp i Gamle mosse på Klöverön. Kriminalpolisen Karin Adler och hennes kollegor kallas dit. Parallellt med denna inte allt för intressanta utredning, får vi möta en ung kvinna som år 1793 steg iland i Marstrands hamn, förklädd och på flykt från ett kommande giftermål. Det märks verkligen att Ann Rosman älskar segling och Marstrands historia. Även om boken är fylld med fakta blir det aldrig tråkigt och jag tänker tillbaka på mina två besök på ön. Vet inte riktigt om jag vill kalla detta en deckare, även om det förekommer dödsfall.

tisdag 14 februari 2012

Musik: Grammis 2012

Har precis sett årets Grammisgala. Hade först tänkt se den på SVT senare idag, men så visade det sig att PSL sände live så varför inte. Per Sinding Larsen var på plats och intervjuade nominerade och vinnare både före, under pausen och efteråt. Ola Salo ledde själva tillställningen med ett framtidsperspektiv som tema, kändes sådär emellanåt. Livemusiken var, som på senare år, inte så mycket att ha. Totalt delades 22 priser ut, Veronica Maggio blev kvällens drottning med 3 priser (årets pop, textförfattare och kompositör, med Christian Walz). Lykke Li fick pris för årets album och blev årets artist. Kul att Deportees blev årets rock. Inte helt oväntat fick Swedish House Mafia och Adele pris för internationella insatser. Saknade motiveringarna till valet av vinnare, den ende som fick någon form av detta var hedersprisvinnaren Björn Skifs.


söndag 12 februari 2012

TV: Madagaskar

BBC serie från 2011 i tre delar. På den 160 mil lång ön öster om Afrika finns en mängd unika växter och djur, äver 80 % finns bara här. Med ett växlande landskap med t.ex. torr västkust och regnskog i öster lever här vitt skilda djurarter. Man får bl.a. se giraffskalbagge, pygméekameleont, fossa, mangust och flera arter av lemurer som är så förknippade med ön.

TV: Sherlock

Avsnitt baserat på Baskervilles hund. Sherlock har slutat röka och har abstinens efter cigaretter - och ett nytt spännande fall. När en man kommer och berättar att han tjugo år tidigare sett sin far dödas av en hundliknande best, och att detta odjur nu är tillbaka, blir Sherlock nyfiken och drar med dr Watson till Baskerville där de får uppleva märkliga saker bl.a. på en hemlig militärbas. Stundtals otäck spänning.

torsdag 9 februari 2012

Dox: Girl model

Hundratals flickor har samlats i Novosibirsk och hoppas bli utvalda av den ditresta modellscouten. 13-åriga Nadja vinner en modelltävling och får ett kontrakt i Japan. Hon reser ensam till Tokyo och med nästan obefintliga engelska-kunskaper skickas hon runt mellan castingar likt en söt docka. Hon hamnar i en minimal lägenhet med ryska Madlen som snart skickas hem då hon ökat 2 cm i midjemått. Vi träffar även den f.d. modellen Ashley som nu arbetar som modellscout, hon känns knepig och falsk. Visar en bransch som lovar mycket men ofta skickar hem flickor med stora skulder.

Bok: Den motvillige kommunisten av Colin Cotterill

1976 avsattes kungafamiljen och kommunisterna tog över i Demokratiska folkrepubliken Laos. Samma åt utses 72-årige dr Siri Paiboun till coroner. Han är inte särskilt pigg på att ta sig an sitt nya uppdrag, som han inte har någon erfarenhet av eller utrustning för, men får jobbet då han är den ende läkaren som finns kvar i landet. Men när bl.a. torterade vietnamesiska soldater dyker upp i bårhuset blir många intresserade av den nye coronern. Med hjälp av sin sköterska Dtui får dr Siri ta hjälp av olika sätt för att ta reda på vad som egentligen hänt. Lite smårolig men inte alls lika bra som Tarquin Halls böcker.

tisdag 7 februari 2012

TV: Låtarna som förändrade musiken

SVT började sända en ny UR-serie om musik i dag. I åtta avsnitt ska Sahara Hotnights trummis Josephine Forsman besöka lika många städer och visa exempel på låtar som påverkat musiken. I premiäravsnittet är hon i New York och det pratas bl.a. om disco med Gloria Gaynor, punk med en av Ramones medlemmar och hih hop/rap med tidiga band. Kul idé och bra programledare, som dessutom ger lite musikhistoria.

måndag 6 februari 2012

TV: Sherlock

SVT har börjat visa andra säsongen av Sherlock. Sherlock Holmes och hans kollega Dr John Watson hyr en lägenhet på Baker Street 221B av Mrs Hudson precis som Sir Arthur Conan Doyles originalfigurer men här är handlingen förflyttad till nutid. Avsnittet Scandal in Belgravia. Sherlock får inte in några intressanta fall förrän han och John kallas till självaste Buckingham Palace och får höra om Kvinnan, Irene Adler. Avslöjande foton och utpressning blir en del i detta något röriga avsnitt som har sina höjdpunkter.

GIFF: Vi måste prata om Kevin

Amerikanskt drama från 2011 baserat på Lionel Shrivers roman. Ända sedan Kevin föddes har hans mamma Eva kännt att något inte står riktigt rätt till med honom. Hans pappa Franklin ser mest Kevins hyss som något typiskt för pojkar i hans ålder och läkare hittar inget fel på pojken. Som tonåring begår Kevin ett fruktansvärt brott och många ser Eva som medskyldig. Hon försöker bygga upp sitt liv efter det som hänt men blir hela tiden påmind om det. Inte så bra som jag hoppats på.

söndag 5 februari 2012

K Special: Okej

Dokumentär om Okej: 80-talets största poptidning. Man får veta hur tidningen uppstod, den tröga starten och hur det sedan tog fart efter ett uppehåll. I mitten av 80-talet lästes tidningen av hela sin målgrupp och är en av de mest framgångsrika tidningarna. Internationella artister stod i kö för att få komma med i tidningen under sina Sverige-besök. Journalister och artister invjuas. En idol-tidning som lades ner i slutet av 2010 efter närmare 30 år på tidningshyllorna.

GIFF: The loneliest planet

Film från USA och Tyskland 2011. Ett förälskat amerikanskt par befinner sig i Georgien där de hyr en guide för att vandra i bergen. Där har vi hela filmen på nästan två timmar. Ändlöst med långa, tråkiga scener, lite och meningslös dialog och då och då enformig musik. Efter en lång scen där de packar ner ett tält, utan musik eller prat, dyker plötsligt eftertexten upp och de flesta verkar glada över att äntligen få gå hem. Helt ofattbar och min sämsta filmupplevelse någonsin.

lördag 4 februari 2012

GIFF: Iris

Den första familjefilmen på finlandssvenska. År 1890 ska konstnärinnan Ester Mattsson åka från Stockholm till Paris på vernissage. Men hon vill inte ta med sin 8-åriga dotter Iris som efter några turer hamnar hos sin okände morbror Elias på Eckerö (Åland). Elias och hans fru Jolanda lever under betydligt enklare förhållande än Iris är van vid. Hon ses först som lite annorlunda av öborna men hittar snart några vänner hos grannbarnen. Iris får bitvis veta mer om sitt förflutna och vad som egentligen hände med hennes pappa. En charmig film med duktiga barnskådespelare.

GIFF: Stars above

Finskt drama från 2011. Om tre generationer kvinnor som tillbringar hösten i ett hus på den finska landsbygden. Men de tre kvinnorna befinner sig inte där samtidigt. Vi möter skollärarinnan Saima 1942 då hennes man deltar i kriget. 1978 bor dottern Tuuliki med barnbarnet Salla i huset och i nutid kommer Salla tillbaka till huset efter att bott i Sverige i många år. Historierna överlappar hela tiden varandra och först på slutet inser jag att hela filmen utspelat sig i och omkring huset, kameran har inte lämnat tomten. Enkel men rätt fin och lite rolig.