onsdag 30 maj 2012

TV: Bästa sändningstid

SVT har precis börjat sända en dokumentärserie i fyra delar med titeln America in primetime. Första avsnittet har titeln Man of the house. Man får se klipp från olika tv-serier genom tiderna och upphovsmän, skådespelare och andra inblandade ger sin syn på hur mannen framställts i tv-serier som Alla älskar Raymond, Cosby, Sopranos och Mad men. Tv-serier ger oss möjlighet att verkligen lära känna en karaktär men hur trovärdiga är de? Känns rätt amerikansk och inte så intressant som jag hoppats på.

tisdag 29 maj 2012

TV: CSI

Avsnittet Altered stakes från säsong 12. CSI-teamet möter LVPD i baseball när matchen tvingas avbrytas då Nick Stokes kallas till jobbet. Han får veta att en man som han hjälpt till att sätta i fängelse ska få en ny rättegång och nu behöver man få fram mer bevis för att mördaren ska stanna i fängelse. Inte så svårt att räkna ut vad som händer...

måndag 28 maj 2012

TV: Lewis

Avsnittet The soul of genius från säsong 6. Några växtentusiaster hittar en försvunnen professor död i skogen. Mannen har varit smått besatt av en gåta i en roman och spenderade mycket tid i botaniska trädgården. Lewis och Hathaway upptäcker snart att någon verkar leka detektiv och själv går runt och ställer frågor till folk de själva vill tala med. Intriger och hemligheter i stil med Morden i Midsomer.

söndag 27 maj 2012

E-bok: Dödsängeln av Mats Ahlstedt

Under en tävling i Skåne skjuts en dressyrdomare från Göteborg ihjäl. Mannen som man tror begått brottet skadas i en olycka när han flyr från platsen. Snart sker ytterliggare mord i Göteborg och den skadade mannen dör under mystiska former. Polisen Sören Högström och hans kollegor, bl.a. den nyinflyttade Fatima Wallinder, börjar undra om de har att göra med en seriemördare och vad är det i så fall som driver mördaren. Det händer mycket i boken, historien känns rätt stressad och bitvis sammanfattas handlingen lite för snabbt. Men detta är första boken av författaren, kanske blir de kommande bättre.

onsdag 23 maj 2012

TV: CSI

Avsnitt 19 från säsong 12. En man skjuts inne på ett casino. Polisen är snabba med att spärra av stället men blir förvirrade då den misstänkte gärningsmannen verkar dyka upp på övervakningsbilder på flera ställen samtidigt. DNA-fynd och analyser gör inte det hela mindre förvirrat. Annorlunda, men rätt osannolik historia, som passar en vardagskväll i soffan.

E-bok: Liv i överflöd av Kristina Appelqvist

En anställd på Västgöta universitet i Skövde har lovat att ställa upp på ett skämt under en möhippa men det blir allt annat än roligt när mannen hittas död av deltagarna. Snart får rektorn Emma Lundgren brev med dikter och pengar, vad ska detta betyda? Polisen Filip Alexandersson tar tag i ett gammalt fall, med en försvunnen man, där det dykt upp nya spår. Mycket spännande och svår att släppa, genomtänkt och hyftat trovärdig historia för en deckare. Så här ska en riktigt bra deckare vara, Appelqvist bästa hittills.


tisdag 22 maj 2012

Film: Northanger Abbey

Baserad på Jane Austens roman, publicerad 1818. Den unga Catherine Morland drömmer sig gärna bort i litteraturens värld. Grannarna Mr och Mrs Allen bjuder med henne till Bath där hon träffar den charmige Henry Tilney och hans syster Eleanor. Hon lär även känna syskonen Isabella och John Thorpe och träffar sin egen bror James. En dag blir hon hembjuden till syskonen Tilney som bor i det spöklika Northanger Abbey. Lite annorlunda för att vara Austen men det handlar fortfarande om komplicerad kärlek. Filmen verkar konstigt nog inte vara inspelad i Bath (!).

Film: The girl with the dragon tattoo

Journalisten Mikael Blomkvist (Daniel Craig) har hamnat i blåsväder och när Henrik Vanger, f.d. ledare av Vanger-konsernen, ger honom ett uppdrag lämnar Mikael tidningen Millennium. Henrik vill att Mikael ska ta reda på vad som verkligen hände med hans syster, Harriet Vanger, som 16 år gammal försvann spårlöst för nästan 50 år sedan. Mikael blir nyfiken men inser snart att han behöver hjälp och får tips om den något udda Lisbeth Salander (Rooney Mara).
Jag får ingen känsla för karaktärerna och köper inte att amerikanska skådespelare befinner sig på svensk mark. Det blir ungefär lika konstigt som när Kenneth Branagh ska spela polis i Ystad och pratar engelska. Jag läste boken 2006 och såg den svenska filmen 2009 och det har väl visst inflytande att man vet vad som ska hända.

söndag 20 maj 2012

Bok: Dinosauriens fjädrar av Sissel-Jo Gazan

En student hittar biologen Lars Helland död på hans kontor på Köpenhamns universitet. Vad som först såg ut som en hjärtinfarkt visar sig vara något mycket märkligare. Boken handlar inte så mycket om själva utredningen utav dödsfallet. Här får vi i stället veta mer om polisen Sören Marhauge, studenten Anna Bella Nor, som hade Helland som handledare, och biologen Clive Freeman, som hade helt andra åsikter än Helland. En annorlunda spänningsroman med ett språk man fastnar i men som jag inte direkt skulle kalla deckare.




TV: Lewis

Avsnittet Generation of Vipers från säsong 6. En student, som ska på privatundervisning, hittar sin lärarinna död i hennes bostad. Strax innan dödsfallet har någon publicerat en dejtingvideo med kvinnan på en skämtsida på Internet. Under förhören upptäcker Lewis och Hathaway flera misstänkta men vem har haft motiv nog att vilja se kvinna död. När man tar hjälp av en annan student sker något förfärligt. Som så ofta bra spänning.

lördag 19 maj 2012

Film: Övertalning

Baserad på Jane Austen roman, publicerad 1818. Av ekonomiska själ tvingas Sir Walter Elliot att lämna huset Kellynch-hall. Han tar med sig dottern Elizabeth till Bath medans dottern Anne åker för att bo med systern Marys familj. De nya hyresgästerna på Kellynch-hall visar sig vara paret Croft. Fru Croft är syster till kapten Frederick Wentworth, en man som Anne för åtta år sedan övertalades att bryta sin förlovning med. Nu för ödet dem samman igen. Typisk Austen-historia om komplicerad kärlek. Särskilt roligt att se flera platser i Bath som jag nyligen besökt.


TV: Mitt lyckliga liv som grönsak

För 14 år sedan fick dansken Birger Bergmann diagnosen ALS. Efter några år, då sjukdomen blev för svår att leva med fick han en respirator, en möjlighet som man inte har i Sverige. Vi får följa med Birger på bl.a. föredrag, besök hos andra ALS-patienter i Svergie och då han firar 10 år med respirator med familj och vänner. En stark dokumentär om en man i en orörlig kropp som ändå är full av liv.


torsdag 17 maj 2012

TV: Dom kallar oss skådisar

SVT är tillbaka med fyra nya avsnitt av Dom kallar oss skådisar. I första svsnittet träffar vi Eva Röse som just då jobbar med inspelningen av dramaserien Äkta människor. I andra avsnittet träffar vi Tomas von Brömssen som bland annat åker på turne med Eva Rydberg och teaterföreställningen Obesvarad kärlek. Förutom att få en inblick i deras vardag berättar de om filmögonblick och ger filmtips.



tisdag 15 maj 2012

TV: Djursjukhuset

SVT är just nu mitt uppe i sjunde omgången av Djursjukhuset, den här gången med Sofia Rågenklint som programledare. Hon besöker Blå Stjärnan i Göteborg, Djursjukhuset i Helsingborg och Kolmårdens djurpark och träffar veterinärer och djurägare. Hon åker även bl.a. till Afrika och träffar hjälporganisationer och frivilliga som ägnar sig åt att hjälpa en mängd olika djur. Man träffar på allt från hundvalpar till vilda djur på savannen.





TV: CSI

Avsnitt 18 från säsong 12. Under ett bröllop, med temat Alice i Underlandet, tar sig två rånare in. Förutom att stjäla alla presenter och dyrbarheter skjuter de även ihjäl brudgummen. CSI-teamet tar sig an fallet och snart ser det ut som rånarna slagit till igen. Samtidgt ska Hodges få besök av sin mamma vilket ställer till det på mer än ett sätt. Helt ok avsnitt för att vara CSI.

lördag 12 maj 2012

Film: Julie & Julia

Julie (Amy Adams) är trött på sitt jobb och sina vänner och bestämmer sig för att börja blogga om sitt nya matlagningsprojekt: under ett år ska hon laga alla 524 recept ur Julia Childs franska kokbok. Parallellt får man följa historien om Julias (Meryl Streep) liv i Paris och hur kokboken kom till. Baserad på två verkliga händelser. Lite söt historia men ganska långdragen och man blir hungrig.

fredag 11 maj 2012

Bok: 5:e Moseboken av Christina Larsson

En tidig vårmorgon blir två män brutalt nedslagna på Andra Långgatan i Göteborg, den ena så allvarligt att han avlider. Kriminalkommissarie Ingrid Bergman och hennes kollegor börjar utreda händelserna. I strikt kronologisk ordning växer bilder av männen fram men har de träffat på en galning eller har någon särskild anledning att ge sig på just dom? Ligger troligen ganska nära verklighetens polisarbete men blir inte så spännande, dock kul med adresser man känner till.

Musik: The Ghosts - The end

Efter att ha hört Enough time och Ghosts på NME Radio blev jag nyfiken på detta nya bands debutalbum. Det är lite svårt att hitta information om dom då det finns flera band, album och låtar som heter något med ghost, men på t.ex. Spotify finns albumet. Skön blandning med bas och syntar även om några låtar är lite tråkiga, som slutspåret. Annorlunda skivomslag och videon till Enough time är sevärd.


söndag 6 maj 2012

TV: Lewis

Avsnittet The mind has mountains från säsong 5. En morgon hittas en kvinnlig student död nedanför balkongen till sitt rum. Vid tillfället deltar hon och fem andra personer i en läkemedelsstudie där de får testa ett nytt antidepressivt läkemedel. Vittnesmål och bevis leder hela tiden till nya misstänka för Lewis och Hathaway. Spännande och oförutsägbart.


lördag 5 maj 2012

Musik: Kent - Jag är inte rädd för mörkret

Den 25 april släppte Kent sitt tionde album. Man borde väl inte "recensera" sitt favoritband men jag måste få säga några ord om detta. Först kändes låtarna konstiga men efter några lyssningar inser jag att jag gillar melodierna, texterna och sångrösten precis lika mycket som tidigare och albumet har gått varmt i min mp3. Man vet aldrig vad man kan förvänta sig men jag har blivit positivt överraskad efter dippen med En plats i solen.

TV: Skönhetsbubblan

SVT-serie i tre delar som diskuterar skönhetsingrepp. Vi träffar en tjej som är mer eller mindre besatt av botox, fillers, inplantat och diverse behandlingar som finns idag. I andra avsnittet träffar vi den vanligaste kunden som vill genomgå en "mummy makeover" (operera mage och bröst). I sista delen träffar vi en plastikkirurg med lång erfarenhet. Intressant ämne men mycket känns inte särskilt trevligt att utsätta sig för.


TV: CSI NY

Andra avsnittet från säsong åtta. En man skjuts till döds i sitt hem. Hans flickvän vaknar av händelsen och larmar SOS. Runt mannen finns en större summa pengar och hans rumskompis verkar ha försvunnit. Finns det något samband? Inte så spännande och som vanligt blir det någon liten teknisk detalj som löser fallet.