onsdag 28 maj 2014

TV: Maria Wern

Filmatisering av Anna Janssons deckare Först när givaren är död. Polisen får ett larm om en husbrand. När Maria och hennes kollegor kommer dit är huset nerbrunnet och de hittar skallen från ett barn i brandresterna. Men var är ägaren Frida? Samtidigt anmäler en kvinna sin vuxna dotter Christina försvunnen. Senare hittar några grannar Christina död på en väg. Vad är det för folk som bor i samma område som Frida och Christina? Samtidigt som utredningen pågår börjar Medeltidsveckan. Läste boken 2010 men kom (typ som vanligt) inte ihåg handlingen.


tisdag 27 maj 2014

TV: Ett fall för Jonathan Creek

Avsnittet The letters of Septimus Noone från säsong fem. Jonathan och hans fru Polly har varit på en teaterpjäs där Jonathan hamnat i bråk med en man i publiken som filmade föreställningen med sin telefon. Senare får de höra att den kvinnliga huvudrollen Juno Pirelli hittats kvinskadad i sin loge. Samtidigt får Polly ett tråkigt besked och en konstig släkting på halsen. Inte så spännande då man som tittare vet mer än utredarna.


måndag 26 maj 2014

E-bok: Gallows view av Peter Robinson

Den allra första boken om kommissarie Alan Banks, skriven 1987. Alan har nyligen flyttat till (fiktiva) Eastvale i Yorkshire. Här har flera kvinnor rapporterat om att en man stått och tittat på dem när de klätt av sig för att gå och lägga sig. Samtidigt har flera äldre personer haft inbrott. Så en dag hittas den gamla Alice död i sin rånade bostad... Vad är det som håller på att hända i samhället? Polisen tar in psykologen Jenny Fuller för att försöka förstå brottslingarna. Inte jättespännande men helt ok. Inte så många uppenbara tidsmarkörer, förutom kassettband.

TV: Swedish House Mafia - Leave the world behind

Nyproducerad musikdokumentär om en av Sveriges största musikexporter. För drygt ett år sedan gjorde Swedish House Mafia sin sista spelning i samband med en festival i Miami. Året innan, när de stod på toppen av sin karriär, bestämde de sig för att splittra bandet. De bokade in en sista turné, One Last Tour, med 50 spelningar i 26 länder och sålde över en miljon biljetter på några dagar. De lämnade alla familj och barn för att ge fansen en maffig show som avslut. Inte min favoritmusik men intressant och tänk vilket gensvar de fått uppleva.


söndag 25 maj 2014

TV: Naturens märkligaste par

SVT har sänt två brittiska program från 2013 där programledaren Liz åker runt i världen för att möta ovanliga relationer mellan djur och människor. I det första programmet träffar hon bl.a. en björn, en tiger och ett lejon som är kompisar, en katt som tagit hand om ankungar, isbjörnar som leker med hundar, ett får som hjälper noshörningsungar och en jakthund som är kompis med en orangutang. I det andra programmet träffar hon människor som fått nära relationer med flodhäst, isbjörn, lejon, gås, bisonoxe och hyenor. Se även


lördag 24 maj 2014

TV: CSI

Avsnittet Boston brakes från säsong 14. En man får en bilnyckel av en kvinna på gatan och försvinner in i ett parkeringshus. Han kommer ut i full fart vilket polisen får syn på och börjar jaga honom. Men jakten avbryts snart då mannen krockar och bilen exploderar. När CSI-teamet kommer till platsen hittar de ett pass och inser att de känner föraren, journalisten John Merchiston. Men varför flydde han från polisen? Julie vill gärna ta reda på det men teamet dras snart in i saker de inte räknat med.


fredag 23 maj 2014

TV: Maria Wern

Filmatistsering från 2013 av Anna Janssons deckare Drömmen förde dig vilse. Maria har varit ute med sin kollega och vän Erika. När hon cyklar hemåt i sommarnatten får hon se två personer bråka i ett vattendrag. Som polis stannar hon och försöker avbryta slagsmålet och hinner precis ifrån att själv råka illa ut innan kollegorna dyker upp. Samma kväll anmäler en kvinna att hennes granne Linn troligen blivit misshandlad men Linn vill inte prata om det. Nästa dag hittar några turister en död kvinna i en klosterruin... Vad är det som håller på att hända på Gotland? Inte bland det bättre i serien. Läste boken 2010 men kom inte ihåg handlingen.



torsdag 22 maj 2014

Författarkväll i bokhandeln

I går var jag på författarkväll på Akademibokhandeln på Avenyn. Det bjöds på dricka och tilltugg och sedan var det dags för kvällens tre inbjudna författare att prata. Först berättade Fredrik T Olsson om hur han fick en idé som visade sig vara för "stor" för ett manus och som han vågade sig på att skriva en bok av: Slutet på kedjan (han har bl.a. skrivit manus till Maria Wern och Johan Falk). Sedan berättade Christina Stielli om hur hon efter en livskris fick idéen till att skriva boken Jag vill vara glad. Till sist berättade Ann Rosman om hur hon fick idéen till sin senaste Marstrandsdeckare Havskatten.

onsdag 21 maj 2014

TV: Secrets and lies

SVT har just sänt ett australiensiskt kriminaldrama i sex delar från 2014. Tidigt en morgon är Ben Gundelach ute och joggar när han hittar den fyraårige grannpojken Thom död på en stig. Han rusar hem och ringer polisen. Polisen riktar snart ögonen mot Ben och den tragiska händelsen får media att flockas på gatan. I den pressade situationen försöker Ben själv göra vad han kan för att hitta den skyldige vilket får konsekvenser både på jobbet och i hemmet. Mycket spännande och med oväntat slut. Har sett att det gjorts en amerikanskt version med bl.a. Juliette Lewis och Ryan Phillippe i rollerna.


tisdag 20 maj 2014

Bok: The outcast dead av Elly Griffiths

Arkeologen Ruth Galloway arbetar med en utgrävning vid Norwich Castle där man just hittat ett skelett som man tror tillhör en ökänd kvinna som sägs ha mördat flera barn i mitten på 1800-talet. Fyndet har fått tv-producenter att få upp ögonen och man vill nu göra ett program vilket Ruth inte ser fram emot. Samtidigt har polisen Harry Nelson och hans kollegor fått ett fall där en kvinna misstänks ha dödats sina tre små barn. Så försvinner en liten flicka...Spännande och bra som de tidigare böckerna om Ruth och Harry.

måndag 19 maj 2014

TV: Bletchley circle

Tvådelade avsnittet Uncustomed goods från säsong två. Millie och Alice har varit ute tillsammans en kväll och bestämmer att de ska ses igen hos Millie dagen efter. När Alice kommer till Millies bostad får hon se att lägenheten sökts igenom och att Millie är borta. Millie, som nyligen har förlorat sitt jobb, har börjar arbeta med Jasper som hon hjälper med att sälja insmugglade varor som parfym och nylonstrumpor. Kan hon har råkat illa upp på grund av det? Hennes gamla väninnor från Bletchley Park bestämmer sig att hjälpa henne.


söndag 18 maj 2014

Musik: Mando Diao - Aelita

Syntar och 80-talsmusik är kanske inte det man förknippar med Borlänge-bandet men singeln Black Saturday andas Billy Idol lång väg. Det nya albumet som kom för knappt en månad sedan låter långt ifrån tidigare rock och nu senast visa. Hälften av låtarna är över fem minuter och de är lite väl långa. Jag gillar beatet i Money doesn't make you man, som även för tankarna till Robyn. Det dyker upp spanska gitarrer i Sweet wet dreams, Eric Gadd skulle ha kunnat sjunga Lonely driver och Romeo rockar. Rätt blandat med andra ord men det funkar.

lördag 17 maj 2014

TV: CSI

Avsnittet Keep calm and carry-on från säsong 14. På ett plan som just landat i Las Vegas blir flera passagerare arga när de upptäcker att saker från deras handbagage blivit stulet. En stund senare kommer Nick och Sara till flygplatsen då man hittat en vacker kvinna död utför. Det kommer fram att hon var passagerare på planet och hade bråttom av. Varför då och vem har dödat henne? Helt ok spänning.


fredag 16 maj 2014

TV: När livet vänder

Anja Kontor har i åtta nya avsnitt träffat människor som väljer att berätta om saker som förändrat deras liv. Lenas dotter dog under föräldrarnas bröllopsresa, Elise utsattes för övergrepp som barn men är nu Ängeln på Malmskillnadsgatan, Johan växte upp med familjevåld och missbruk, Erika väntade tvillingar när hon fick veta att båda barnen var hjärnskadade, Kent råkade ut för en motorcykelolycka, Annahita flydde från krig i Iran och blev präst i svenska kyrkan, Eva har blivit änka två gånger och Svante fick en livskris med en svår depression. Starka möten med starka människor.

torsdag 15 maj 2014

E-bok: Brottsplats Fridhem av Ingrid Vistrand

Kerstins särbo har åkt till USA så Kerstin har begett sig till ett pensionat på Gotland. Där träffar hon på en yngre kvinna som visar henne en grotta vid havet. När hon senare ska ta sig dit själv hittar hon kvinnan död i vattnet. Det är en kort historia, 95 sidor, som skulle kunna blivit längre om man dragit ut på spänningen och inte förklarat allt på några sidor. Författaren debuterade med boken 2012 - 82 år gammal! Kanske är det därför Kerstin (och stilen) känns äldre än sina 38 år.

onsdag 14 maj 2014

Bok: Kommer aldrig mer igen av Hans Koppel

Ylva har sagt till sin man Mike att hon troligen ska ut med sina kollegor efter jobbet så när hon inte kommer hem blir han inte förvånad. Hon hör dock inte av sig under kvällen och när hennes säng står orörd nästa morgonen börjar Mike undra var hon håller hus. Han tar snart kontakt med hennes kollega Nour och får veta att Ylva inte följde med ut. Så var är hon? Han skulle aldrig kunna ana vad hon råkat ut för... Kan verka spännande men eftersom man hela tiden vet var Ylva är så blir det inte riktigt så. Lättläst med lite tråkigt slut.

tisdag 13 maj 2014

E-bok: Djävulen hjälpte mig av Caroline Eriksson

Baserad på verkliga händelser som ägde rum i samband med Yngsjömordet som begicks i Skåne år 1889. Per Nilsson växer upp med sina föräldrar Anna och Nils. Småsyskon kommer men de blir inte kvar i livet så länge. Per får ett nära förhållande till sin mamma vilket senare utvecklas till något mycket intimare. För att försöka dölja detta för omgivningen föreslår Anna att Per ska gifta sig vilket han gör med Hanna, dotter till en domare. Men man förstår tidigt att det bara kan sluta dåligt. Man flyttas bakåt i tiden vilket är intressant men historien är lite långdragen.

måndag 12 maj 2014

Musik: Kent - Tigerdrottningen

Först kom singeln La Belle Epoque som jag gillade direkt. I slutet av april överraskades fansen med tre nya singelsläpp på Spotify på lika många dagar.  Lagom till Valborg kom då Kents elfte album som spelats in i L.A. Det börjar bra men har en lite tråkig och tjatig svacka på mitten, trots att duktiga Petra Marklund är med och sjunger ibland. Som på senare år krävs det några lyssningar för att vissa låtar ska växa. Jag gillar bäst Mirage, Var är vi nu, Skogarna och Din enda vän. Här finns mycket som känns igen men ändå är nytt på något sätt.

söndag 11 maj 2014

TV: Mördare okänd

Dubbelsvnittet Conviction från säsong 9. Sex år efter att en kropp hittats vid en damm får Eve en dna-träff på ett nyligen inlämnat prov. Den döde visar sig vara läkarstudenten Karl Barclay. Under alla år som gått sedan han försvann har hans pappa regelbundet gått till polisen och hans värsta farhågor besannas nu. Det kommer fram att mamman, som är starkt troende, ansåg att sonen dragit in djävulen i deras hem när han valde att konvertera till islam. Men vad har han egentligen råkat ut för? Kan hans gamla flickvän Naz ge någon ledtråd? Här dyker både mr Grove, polismästaren och Jack Gillespie upp.


tisdag 6 maj 2014

TV: Bletchley Circle

Tvådelade avsnittet Blood on their hands från säsong två. Under andra världskriget arbetade väninnorna Millie, Susan, Lucy och Jean (se bilden) på Bletchley Park med att knäcka tyska koder. Året har hunnit bli 1953 när Jean läser om att deras forna kollega Alice Merren sitter anklagad för mord. Alice vägrar säga något och allt ser ut att leda till en fällande dom. Men Jean är övertygad om att Alice är oskyldig och samlar sina vänner för att försöka hjälpa Alice.



måndag 5 maj 2014

Bok: Maria Lang - vår första deckardrottning av Lena Lundgren & Lisbet Wikner

I år är det 100 år sedan Dagmar Maria Lange, som hon egentligen hette, föddes. Eftersom jag läst hennes två första böcker blev jag lite nyfiken på henne som person när det nu givits ut en ny biografi. Hon är ju mest känd som deckarförfattare men doktorerade 1946 i litteraturhistoria och arbetade många år som lärare och rektor på en flickskola. Hon älskade opera och kalas och var gärna uppe halva nätterna. Andra roliga detaljer är att hon avskydde motion och gärna åkte taxi och i stället för öl eller vin drack hon helst whiskey till maten. Hon verkar ha varit en färgstark, engagerad och lite speciell person som det var intressant att läsa om.

söndag 4 maj 2014

E-bok: Den grekiska hjälmen av Jan Mårtenson

Trots att Jan Mårtenson skrivit över 40 deckare sedan 70-talet så har jag aldrig läst något av honom. Valet föll på den bok som fått flest positiva omdömen på Bokus. Här möter jag Johan Kristian Homan som bor i Gamla Stan med sin katt Cleo, är särbo med Francine och driven en antikvitetsaffär i Gamla Stan. På en väns bröllop i England träffar han på en svensk musikproducent som senare vill ha Johans hjälp med att göra en affär på en antikmässa i Miami. Men vad det ska leda till kan Johan inte ana... "Mysdeckare" med gott om god mat, drinkar med vänner i "alla enkelhet" och så klart en mordgåta.

torsdag 1 maj 2014

TV: Mördare okänd

Avsnittet Solidarity från säsong 9. Ett skelett hittas i avloppssystemet mitt i London. Via dna får man fram att det är Piers Kennedy, en Falklandshjälte som blev fredsaktivist och försvann för 28 år sedan. Då var även psykologen Grace (i Boyds team) en fredsaktivist och hon träffade Piers och hans vänner. Men Boyd får snart besök från högre ort med besked om att låta bli att gräva i fallet, men det gör så klart att Boyd bara blir mer nyfiken. Samtidigt väcker det gamla minnen hos Grace. Lite ojämnt avsnitt med vissa riktigt spännande partier.