tisdag 29 september 2015

TV: Vem tror du att du är

I årets säsong av släktforskningsprogrammet har i tur och ordning Tomas Ledin, Amanda Ooms, Björn Kjellman, Ebbot Lundberg och Ebba von Sydow fått veta mer om sin släkt vilket inneburit resor runt om i Sverige men även till Tyskland och Nederländerna. I det sista programmet tittar berättarrösten Leif André närmare på sin egen släkt och får kontakt med en moster som han inte visste att han hade. Det blir känslosamma och intressanta upptäckter för dem alla. Förra säsongen



måndag 28 september 2015

E-bok: Wednesday's child av Peter Robinson

Sjätte boken om Alan Banks, skriven 1992. En kvinna anmäler sin sjuåriga dotter Gemma försvunnen. Ett par som sagt sig vara socialarbetare har kommit till familjens hem och tagit Gemma med sig men när de inte kommer tillbaka blir mamman så klart orolig. Alan Banks konsulterar psykologen Jenny Fuller för att försöka förstå varför någon för bort ett barn så här. Så gör en annan familj en otäck upptäckt i en gammal gruva... Gillar den här boken bättre än de tidigare i serien. En kul detalj är att cd-spelaren räknas som en nymodighet! Skiljer sig en del från filmatiseringen.

söndag 27 september 2015

TV: Bron

Ikväll startade den 3:e säsongen av den svensk-danska serien. När en dansk kvinna hittas mördad i Malmö så får Saga Norén på Länskrim åter börja jobba med en dansk kollega. Lilian ger uppdraget till Hanne Thomsen men hon ber om att bli omplacerad redan efter en dags arbete med Saga och då Hanne skadas vid en husrannsakan så kommer Henrik Sabroe ("Flamman") till Lilian och ber om att få ta över, vilket godkänns. Intressant inledning på en snyggt filmad och välgjord serie!


fredag 25 september 2015

TV: Anklagad

Avsnittet Mo's story från 2012. Mo Murray ("Julia") driver en frisörsalong i en stadsdel som styrs av ett gäng. När en av medlemmarna dött så kräver de att alla butiker i området ska hålla stängt men Mo vägrar att låta sig nedslås och håller öppet som vanligt. Men så skjuts den unge Sean till döds, vars mamma Sue Brown ("Ellie") är Mo's kollega och bästa vän. Hur ska de nu kunna gå vidare med sina liv och vem kommer anklagas för brottet?


onsdag 23 september 2015

TV: Retro

Del 9: Arvet efter Monty Python, USA och Sverige. I USA sänds populära Saturday Night Live och David Letterman i många år och i Sverige blir Lorry och I manegen med Glenn Killing framgångsrika program.
Del 10: Uppföljare. Filmer som Superman, Dödligt vapen, Sällskapsresan, Ett päron till farsa och Polisskolan har alla fått mer eller mindre lyckade uppföljare.


tisdag 22 september 2015

E-bok: Ett litet snedsprång av Denise Rudberg

När en finansman blir ihjälkörd på Östermalm så tar sig den erfarne kriminalkommissarien Torsten Ehn an fallet med sin nya kollega Augustin Madrid. Samtidigt blir den nyblivna änkan Marianne Jidhoff övertalad av chefsåklagaren Olle Lundqvist att komma tillbaka till sitt jobb som sekreterare på åklagarmyndigheten där läckor gör att Olle vill ha någon han litar på. Denise kallar genren "elegant crime" vilket passar bra, språket flyter på bra och jag gillar karaktärerna men själva brottsutredningen hamnar lite i skymundan.

måndag 21 september 2015

TV: Bakom Bron

Dokumentär från 2014 om arbetet bakom den svensk-danska kriminalserien. Till en säsong anlitas cirka 100 skådespelare, 80 personer bakom kameran och en mängd statister för att få till tio timmars tv. Första säsongen har sålts till otroliga 135 länder och fått två remakes, The Tunnel och The Bridge. I programmet möter man skådespelare, manusförfattare, filmare och många andra i teamet. Tänk så mycket folk och planering som krävs!





söndag 20 september 2015

TV: Mammon

Norsk kriminalserie i sex delar från 2014. Journalisten Peter Verås har kommit över ett riktigt scoop till historia som ska publiceras i tidningen Aftenavisen. Saken är den att han då hänger ut sin egen bror som är vd för ett stort företag. Det får katastrofala följder för Peters familj och han inser att han är något riktigt stort på gång. Han tar hjälp av den folkskygga datahackaren Vibeke (en "mjukare" variant av Lisbeth Salander?). Det här är spännande men jag hänger inte riktigt med på allt som sker, men totalt sett bra och sevärt.


lördag 19 september 2015

Film: Route Irish

Drama från 2010. Barndomsvännerna Frank och Fergus har båda varit soldater i Irak. 2007 arbetar Frank för ett säkerhetsföretag när han dödas längs Route Irish, världens mest farliga väg utanför Bagdad. Hemma i Liverpool vill Fergus med alla medel ta reda på vad hans vän råkat ut för, för att Frank och hans fru Rachel ("Annie") ska få upprättelse. I ett paket med en mobiltelefon får Frank en oväntad ledtråd. Inte så märkvärdig krigshistoria men bra huvudroller.

fredag 18 september 2015

E-bok: Järnblod av Liza Marklund

Framtiden för tidningen Kvällspressen är osäker. Annika Bengtzon ska skriva om gamla ouppklarade brott och vill på nytt skriva historien om Josephine (som boken Studio sex handlar om). Samtidigt ringer hennes mamma och undrar om hon vet var systern Birgitta är. Då systrarna har dåligt kontakt kan Annika inte ge något svar men när Birgittas man Steven också hör av sig så böjar hon bli orolig. Elfte och sista boken om Annika, mest spännande på slut men annars inget särskilt.

torsdag 17 september 2015

TV: Broadchurch

Andra säsongen från 2015. Det är dags för rättegång efter första säsongen händelse. De berörda väntar spänt på att den tilltalade ska erkänna sig skyldig. Advokaten Jocelyn Knight som egentligen dragit sig tillbaka övertalas nu att hjälpa familjen vars son mördats. Hennes tidigare kollega Sharon Bishop bestämmer sig för att försvara den tilltalade. Samtidigt kommer Alec Hardys förflutna ikapp honom när Lee Ashworth dyker upp, en man som Alec tror ligger bakom två flickors död respektive försvinnande. Alec har länge försökt skydda Lees fru Claire Ripley men tar nu hjälp av Ellie Miller igen. Spännande och välgjord serie.


onsdag 16 september 2015

TV: Safe house

Brittisk kriminalserie i fyra delar från 2015. Den f.d. polisen Robert och hans fru Katy har valt att bosätta sig i ett avlägset hus. En dag frågar Mark, som är Roberts f.d. chef, om paret kan tänka sig att hjälpa en familj vars son utsatts för ett kidnappningsförsök. Då man inte vet varför familjen utsatts så vill man ge dem ett skyddat boende. Robert och Katy säger ja men hur ska det går för familjen, kommer kidnapparen att försöka igen? Ser ut att bli en säsong till vilket det finns visst material för.


lördag 12 september 2015

E-bok: Falleri, fallera, falleralla av Carin Gerhardsen

En dag mördas en pojke och en äldre kvinnan utanför ett hyreshus i centrala Stockholm. Kriminalkommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen tar sig an den tragiska händelsen. Man oroar sig samtidigt för den frånvarande kollegan Hamad och så sjukanmäler sig högst oväntat kollegan Gäddan. Avslutande boken i serien som innehåller för många sidohistorier och spår, känns som Carin velat få med så mycket för att det är just sista boken.

fredag 11 september 2015

TV: Black work

Brittisk kriminalserie i tre delar från 2015. Poliserna Jo och Ryan Gillespie är gifta. När Ryan försvinner och senare hittas död utanför en gammal industribyggnad vill Jo förtvivlat gärna veta vad han råkat ut för. Ryan har under flera år regelbundet åkt till London för att utbilda poliser - nu får Jo veta att han i själva verket jobbat under täckmantel för att sätta dit en liga. Jos livs vänds upp och ner, vad har mannen hon delat sitt liv med ägnat sig åt? Känner igen "Dudley", "Jimmie", "Miles" och "Mousa".


torsdag 10 september 2015

TV: Retro

Del 7: Pop på tyska. På 1980-talet får flera tyska och österrikiska artister världshits som Opus "Live is life", Nena med "99 luftballons", Alphaville, Modern talking, Sandra och Falco.
Del 8: Arvet efter Monty Python, Storbritannien. Den brittiska humorgruppen som slog igenom för 45 år sedan har banat väg för nya serier som Fawlty Towers, Black Adder, Mr Bean och Allå, allå emliga armén.




torsdag 3 september 2015

Bok: Den nionde graven av Stefan Ahnhem

En vinterdag får polisen Fabian Risk veta att justitieministern oförklarligt har försvunnit på väg från jobbet. Samtidigt hittas en dansk kvinna död i sitt hem av maken som är en känd programledare. Den gravida polisen Malin Rehnberg kommer hem från en jobbresa till Köpenhamn där hon träffat polisen Dunja Hougaard. Här möter vi Fabian ett halvår innan Offer utan ansikte utspelar sig och han är tillbaka med besked i denna mycket spännande tegelsten på 568 sidor. Mer nu!