onsdag 30 december 2015

Radio: Vinter med Rosling

Hans Rosling har varit läkare i 40 år och är professor i internationell hälsa. Han har ett fantastiskt engagemang när han berättar om global hälsa på ett enkelt sätt. Under sitt vinterprogram pratar han bl.a. om hur han var med och stoppade ebola-epidemin i Liberia förra året och hur han ser på flyktingkrisen i världen. Han har även arbetat som distriktsläkare i Mocambique och startat nya universitetskurser. Lyssna här.


tisdag 29 december 2015

TV: Fröken Frimans krig 2

Svenskt drama i tre delar, andra säsongen. Det går bra för kvinnokooperativets butik Svenska Hem och de flyttar 1906 till nya större lokaler. Den konkurrerande handlaren Fritjof Johannesson övertalas att gå in i politiken, vad kommer han nu att hitta på? Det blir både glädje och sorg för huvudpersonerna som kämpar vidare för kvinnors rösträtt. Riktigt bra svensk serie! Tredje säsongen ska spelas in i sommar. Säsong ett


söndag 27 december 2015

TV: Downton Abbey

Efter sex säsonger och 52 avsnitt har nu det allra sista avsnittet av den fantastiskt fina brittiska dramaserien sänts, ett förlängt julspecial som varit tradition sedan andra säsongen. Det blev lite av ett "och så levde dom lycka i alla sina dagar"-slut men på ett passande sätt (även om manuset lätt hade kunnat skrivas med ännu en säsong i åtanke). Kommer sakna alla fina karaktärer, främst farmor Violet, de vackra miljöerna och kläderna.


onsdag 23 december 2015

E-bok: Svart advent

Detta är en samling med noveller av 18 svenska deckarförfattare (inkluderat par/duetter). John-Henri Holmberg har skrivit förord och en text om svensk kriminallitteratur och avslutar med korta författarprestationer. Jag har läst 12 av författarna tidigare och tyckte de flesta novellerna var bra. Några utspelar sig inte på vintern, några kändes inte alls som deckare och nån mer som science fiction men i det stora hela kan den rekommenderas så här års.

tisdag 22 december 2015

Musik: Coldplay - A head full of dreams

Nyligen släppte ett av världens största band sitt sjunde album. Första singeln Adventure of a lifetime (har även en lite kul video) lovade gott men det hela visar sig innehålla en tråkig samling med enformiga, fantasilösa låtar. Trots att namn som Beyoncé och även svenska Avicii och Tove Lo medverkar så lyfter det inte det hela till det bättre.

måndag 21 december 2015

TV: Lewis

Avsnittet What lies tangled från säsong 9 (det allra sista!). Den unge professorn Adam får en brevbomb skickad till sitt kontor och dödas när han kommer till jobbet. Hans bror David som också arbetar där kan bara komma på en person möjligen kan vara skyldig, studenten Kate som tidigare arbetat på avdelningen. Men har hon verkligen med saken att göra? Och hur ska det går med Roberts och Lauras långresa till Nya Zeeland? Känner igen bl.a. "Ellen" och "Brian".


söndag 20 december 2015

TV: Jekyll & Hyde

Jag har sett första avsnittet av denna nyinspelade brittiska serie. Dr Robert Jekyll ("Danny") växer upp med indiska fosterföräldrar på Ceylon. En dag räddar han mirakulöst en flicka som fastnat under en bil genom att med sina bara händer lyfta bilen. Några dagar senare får han ett brev från London som får honom att resa dit för att få veta mer om sitt ursprung. Men oväntade situationer får honom att visa en annan sida. För övernaturligt och våldsamt för min smak. Känner igen "Jahan", "Verity" och "mr Bricker".


TV: Lewis

Avsnittet Magnum opus från säsong 9. College dekanen Phil Beskin ("Berglund") luras ut i skogen och klubbas ihjäl. På platsen hittas en boksida som för tankarna till alkemi, men vem ägnar sig åt sånt nu för tiden? Kan systern Carina ("Sam") veta mer om vad Phil haft för sig? Lewis och Hathaway får även upp ögonen för en grupp (däribland "Spencer") som verkar ägna sig åt någon form av ritualer. Finns svaren i det förflutna?


onsdag 16 december 2015

E-bok: Mästare, väktare, lögnare vän av Christoffer Carlsson

En pensionerad polis hittas mördad i sitt hem i det lilla halländska samhället Bruket. När Leo Junker får veta att hans gamle mentor är död så åker han, trots sin semester, till Bruket för att fina svar hos polisen där. Boken hoppar fram och tillbaka mellan flera årtal och händelser och blir en rörig, tråkig och långdragen historia som jag flera gånger funderade på att lägga ner.

tisdag 15 december 2015

Film: The Butler

Amerikanskt drama från 2013. Cecil växer upp på ett bomullsplantage på 1920-talet. Efter pappans död får han chansen att lära sig servera. Senare får han jobb på ett fint hotell och en dag erbjuds han tjänst som butler i självaste Vita huset. Men Cecil är inte bara butler utan make, pappa och vän och parallellt med hans jobb får man följa hur de svartas situation i USA förändras. Baserat på verkliga händelser och med en stjärnspäckad rollista som Forest Whitaker, Oprah Winfrey, Cuba Gooding Jr, Robin Williams, John Cusack, Alan Rickman och även Mariah Carey och Lenny Kravitz. Sevärd.


lördag 12 december 2015

TV: Silent witness

Avsnittet Legacy från säsong 16. När ett gammalt hus ska byggas om så hittas en mumifierad kropp som trillat ner från vinden. Men hur och varför har den unge mannen dött i huset? Samtidigt är en pappa desperat över att få reda på varför hans son drabbats av dödlig cancer och till slut mer eller mindre tvingas Leo utföra en grundlig obduktion. Fallen hänger samman på ett ganska osannolikt sätt men det hela är rätt spännande ändå. Känner igen bl.a. "Fergus" och "Martin".






tisdag 8 december 2015

TV: Hitlåtens historia

Del 5: Mot alla odds får den tyska gruppen Nena en hit med låten "99 luftballons" i mitten på 80-talet, en låt om krigsrädsla som inspirerats av en Rollings Stones konsert och som tack vare en intervju med en tysk skådis med kassettband fick fart i USA. Del 6: "You raised me up" är skriven av en norrman och kunde blivit en låt för mr Eurovision d.v.s. Johnny Logan men efter flera turer hamnar den hos Josh Groban (bilden) och är idag en av världens mest inspelade låtar.


onsdag 2 december 2015

TV: Kommissarie Gently

Det allra första avsnittet, Gently go man, baserat på Alan Hunters bok. London-polisen George Gently har precis begravt sin fru Isabella, som dödats av en smitare, och tänker gå i pension. När han får höra att en viss Joe Webster, som han misstänker ligger bakom Isabellas död, synts på en begravning för en ung medlem i ett mc-gäng så kan han inte låta bli att åta sig att kolla upp detta. Nu möter han för första gången John Bacchus. Kul att se "Morse" och "John" och så både "Miles" och "Caroline" från Whitechapel.




tisdag 1 december 2015

TV: Lewis

Avsnittet One for sorrow från säsong 9. Några studenter hittar ett skelett i en brunn. Kort efter hittas en ung konstnär död av en överdos just efter att det varit vernissage för hennes konst med bl.a. uppstoppade djur. Chefen Jean Innocent har nu ersatts av Joe Moody ("Michael") som dyker upp på fältet och Lewis undrar om hans jobb hänger löst (de har fått nya fina lokaler också). Även Hathaways pappa och syster medverkar här. Kul att se "Edward" i en annan roll.