söndag 28 februari 2016

Bok: Eld och djupa vatten av Camilla Grebe och Åsa Träff

När en pojke försvinner från sitt fosterhem så kontaktas psykologen Siri Bergman och hennes kollegor i Gärningsmannaprofilgruppen. Siri blir starkt påverkad av fallet då den försvunne pojken är lika gammal som hennes egen son. Samtidigt knakar det i fogarna i hennes egen relation och hur ska det gå med vänskapen till bästa väninnan Anja? Välskriven, bra spänning och lättläst, läste den på två dagar.


lördag 27 februari 2016

TV: Unge kommissarie Morse

Avsnittet Coda från säsong tre. En man som precis varit på banken och hämtat ut sin personals löner, hittas rånad och ihjälskjuten i sin bil. Då ledaren för ett lokalt gäng precis begravt så oroar sig Thursday och kollegorna över hur gängets verksamhet ska organiseras framöver. De anar inte vad som är i görningen och Thursdays nära kommer drabbas. Morse skriver inspektörsprov och blir kontaktad av en f.d. lärare som vill ha Morse hjälp med att kolla upp sin frus nya pojkvän. Spännande på flera plan!




fredag 26 februari 2016

TV: The Doctor Blake mysteries

Första avsnittet, Still waters, från 2013. Södra Australien på 1950-talet. En ung kvinna blir påkörd en sen kväll och hittas senare död i ett vattendrag. Polisen tror att hon drunknat men doktor Blake ser skadorna från bilolyckan. Så kommer en ung man till polisstationen och anmäler sin bil stulen. Doktor Blake har tagit över sin pappas praktik och bär på krigsminnen som han försöker döva med whiskey. Som en 50-talets Leo Dalton plus lite Homer Jackson?


Bok: Strandsittaren av Anna Ihrén

Göteborgspolisen Dennis Wilhelmsson har tagit tjänstledigt och tänker spendera sommaren boendes i en båt vid Smögens hamn. Han hinner inte mycket mer än komma dit förrän en ung kille hittas drunknad i hamnen och dessutom försvinner en nära vän till Dennis. Så ringer chefen från Göteborg och mer eller mindre tvingar honom att leda utredningen då den lokala utredaren fått förhinder. Dennis börjar jobba med polisaspiranten Sandra. Påminner om Ann Rosman på flera sätt, har t.ex. en parallell historia från 1837 (som tyvärr inte ger så mycket). För att vara en egenutgiven debut är den väl läsvärd.

tisdag 23 februari 2016

App: Readly

Readly är en app med månadsabonnemang som erbjuder mängder av tidningar, både svenska och utländska och i flera kategorier. Jag startade mitt provabonnemang inför en resa och laddade ner några tidningar som jag sedan läste offline. Sedan har jag knappt använt appen och nyligen tog mina två provmånader slut. Liksom Ztory är det troligen inget jag kommer använda i framtiden då jag inte är någon stor magasin- eller tidningsläsare.




måndag 22 februari 2016

TV: Unge kommissarie Morse

Avsnittet Prey från säsong tre. En ung dansk au pair vid namn Ingrid anmäls försvunnen, hon har inte dykt upp hos sin arbetsgivare efter en lektion på kvällsskolan. När Thursday får höra om fallet så ser han skrämmande likheter med ett fyra år gammalt fall från precis samma område. Så anmäls en fågelskådare försvunnen och man gör en otäck upptäckt i skogen. Nu när Peter flyttat och Jim blivit befordrad så känner Morse att han får göra grovjobbet. Storyn känns osannolik och långsökt. En rolig detalj är att en av karaktärerna heter Philip Hathaway.


söndag 21 februari 2016

TV: Kampen om tungvattnet

Norskt verklighetsbaserat drama i sex delar från 2015. I Tyskland arbetar Nobelpristagaren Werner Heisenberg med att försöka bygga en atombomb och till det behövs tungt vatten som köps in från Norge. En grupp norska soldater som tränats och utbildats i Storbritannien åker 1943 till Rjukan för att spränga Norsk Hydros tungvattenfabrik. I serien medverkar både norska, danska, brittiska och tyska skådespelare och det är den dyraste serien som någonsin spelats in i Norge. Här syns både "Tom Lied", "Håvard" och "Håvard". Det har även visats en dokumentär (Den siste sabotören) om Joachim Rönneberg som var med 1943 och som förra året fyllde 95 år och då avtäcktes en staty av honom i hemorten Ålesund.


lördag 20 februari 2016

TV: Shetland

Säsong 3 i sex delar har en sammanhängande historia. Leanne ("Joan") har semester och åker med färjan till Lerwick. På båten börjar hon umgås med den trevlige Robbie. När hon vaknar i vänthallen är han borta och hon väntar på honom i land men han går inte av båten. Hon blir orolig och kontaktar polisen. Samtidigt hittar en liten pojke en påse godis på stranden, något han inte borde smakat på. "James Langton" blir misstänkt. Till slut får man ta hjälp av polisen i Glasgow.


fredag 19 februari 2016

TV: Tyst vittne

Avsnittet Finding Rachel från säsong 12. När hjälparbetaren Rachel försvinner i Zambia och en kropp hittas så åker Leo, Harry och Nikki för att hjälpa till (hade det inte räckt med en av dem?). Pappan Stephan känner att han försummat sin dotter och vill nu göra allt han kan för att få svar på vad som hänt henne. I området arbetar även Peter på en fabrik, en gammal bekant till Nikki. Man inser snart att Rachel har försökt hitta svar på ett sjukdomsutbrott i närheten. På missionsstationen arbetar "mr Molesley".


onsdag 17 februari 2016

E-bok: Den gränslöse av Jussi Adler-Olsen

Avdelning Q i Köpenhamn får ett samtal från en polis på Bornholm som vill ha hjälp med ett gammalt olöst fall. Carl Mörck meddelar att hans avdelning inte är intresserad. Några timmar senare får de veta att mannen som ringde just gått i pension - och då passat på att ta sitt liv inför sina kollegor. Skakad av händelsen åker Carl och Assad till ön men de anar inte vad de gett sig in på. Spännande som alltid men lite väl lång kanske.

tisdag 16 februari 2016

TV: Partners in crime

Tredelat fall baserat på Agatha Christie bok N or M? som utkom 1941. När en kärnfysiker kidnappas från en militärbas så ber Carter att Tommy ska hjälpa till med fallet - men han vill inte att Tuppence ska blandas in. Nyfiken som hon är så lyckas hon så klart göra det ändå och bl.a. får paret gå "under cover" på ett hotell för att försöka hitta svar på var mannen tagit vägen. Roy Marsden ("mr Dalgliesh") dyker upp och även "Jimmy". Förra fallet.


Bok: Ragtime av Edgar L. Doctorow

Roman skriven 1975. Historien utspelar sig i början av 1900-talet och här möter vi flera parallella berättelser. En familj hittar en mörkhyad övergiven baby i sin trädgård. En judisk immigrant försöker försörja sig och sin dotter. Vi möter en ung kvinna vars make sitter i fängelse efter att ha mördat hennes älskare. Det dyker även upp andra verkliga personer som utbrytarkungen Harry Houdini, biltillverkaren Henry Ford och psykoanalytikern Sigmund Freud. Jag var lite skeptisk när jag började läsa men den var rätt ok (jag läser den som kurslitteratur annars hade jag nog aldrig läst den). Författaren dog så sent som i somras.

måndag 15 februari 2016

Film: This is England

Brittiskt drama från 2006. Sommaren 1983. 12-årige Shaun blir retad i skolan och har ingen att umgås med på fritiden. En dag träffar han på Woody och hans kompisar och snart är sommarlovet fyllt av bus och påhitt trots att Shaun är minstingen i gänget. Så dyker en gammal kompis till Woody upp, som suttit inne, och kompisgänget splittras, men vems sida ska Shaun välja? Om vänskap och lojalitet. Jag gillar den! Lite kul att se "Kate" i snygg frisyr.


söndag 14 februari 2016

TV: London spy

Brittisk mini-serie i fem delar från 2015. Lagerarbetaren Danny bor ihop med några kompisar. En dag råkar han träffa den snygge Alex och blir förälskad. Alex bor i en fin lägenhet och har en helt annat liv än Danny. Efter flera månaders förhållande slutar plötsligt Alex att höra av sig och när Danny till slut hittar honom så vänds allt han trott på upp och ner. Han får hjälp av sin gamle vän Scottie som misstänker att Alex varit spion. Det börjar bra men sedan blir det rätt invecklat och inte så intressant och jag vet inte riktigt vad jag ska säga om slutet.




lördag 13 februari 2016

TV: Unge kommissarie Morse

Avsnittet Arcadia från säsong 3. En ung kvinna som nyligen besökt en mataffär, blir snabbt dålig, faller ihop och dör på sjukhus. En annan kvinna är på god väg att ge sitt barn barnmat med glasbitar i från samma mataffär. Samtidigt sker en explosion i en lägenhet och en ung konstnär hittas död. Vad har nu Morse och Thursday att göra med? Kvinnan som är gift med butiksägaren försöker charma Morse men det blir inte så lätt som hon tror (de två har för övrigt möts här tidigare).




fredag 12 februari 2016

TV: Tyst vittne

Avsnittet The lost child från säsong 12. En rektor hittar en tolvårig elev död i ett vattendrag nära skolan. Pojken har drunknat men har även sår som tyder på att han sprungit barfota och utnyttjats sexuellt. Rektorn visar sig vara en f.d. lärare till Nikki och då han en gång hjälpte henne så blir hon kanske lite partisk när utredningen börjar. Harry och Leo blir också involverade och när det står klart att ännu en pojke är försvunnen så jobbar de mot klockan för att hitta honom vid liv.


torsdag 11 februari 2016

Film: Emma

Drama från 1996. Eftersom jag nyligen läste boken så tänkte jag att det kunde vara kul att se en filmatisering. Filmen följer boken bra, den har för övrigt vunnit två Emmys. Det var roligt att se rollbesättningen: Kate Beckinsale spelar Emma, Mark Strong spelar mrs Knightley, Samantha Norton spelar Harriet, Samantha Bond (från Downton Abbey) spelar mrs Weston och "Sybil Fawlty" spelar miss Bates. Kul är även att "mr Collins" spelar John Knightley och "mrs Hurst" spelar mrs Elton!

onsdag 10 februari 2016

TV: Tyst vittne

Avsnittet Judgement från säsong 12. En ung judisk man hittas mördad i ett skumt kvarter. Mannen var gift med dottern till en rabbin ("mr Crabb") och Harry gör vad han kan för att tillmötesgå familjens religiösa krav vid obduktionen. Samtidigt hittas en ung australiensisk kvinna död efter en fest och Leo försöker ta reda på om det var en överdos eller vad som egentligen hänt kvinnan. "Bea" spelar syster till den döda kvinnan.


tisdag 9 februari 2016

Film: Trainspotting

Brittiskt drama från 1996. Renton (Ewan McGregor) och hans skotska polare Spud, Sick Boy ("Sherlock"), Begbie och Tommy ("Owen") ägnar sig mest åt droger, sprit och att göra ingenting. Renton bestämmer sig ännu en gång för att sluta men det är inte så lätt. Han försöker t.o.m. flytta men polarna kommer efter. Till viss del humoristisk men mest mörk och tragisk faktiskt.


måndag 8 februari 2016

Film: Järnladyn

Drama från 2011. Meryl Streep gestaltar Margaret Thatcher (1925-2013), den enda kvinna som varit premiärminister i Storbritannien och som är den som under längst tid innehaft denna titel under 1900-talet. Historien handlar mest om en gammal Margaret som börjar bli förvirrad och tänker tillbaka på sin karriär. Hade varit mer intressant att få följa det hon faktiskt gjorde än att t.ex. se henne hallucinera och prata med sin döde make (hon var änka de tio sista åren).


söndag 7 februari 2016

TV: Unge kommissarie Morse

Avsnittet Ride från säsong 3. Efter förra säsongen är Morse avstängd och har dragit sig tillbaka i en kompis stuga vid en sjö. Han upptäcker snart att han har rika grannar som gärna bjuder in till fest. Så hittas en ung flicka ihjälkörd i skogen inte långt från sjön. Thursday ska precis återvända till jobbet efter sin skottskada och när utredningen mot Morse läggs ner så börjar även han arbeta med fallet.


lördag 6 februari 2016

GIFF: Under milk wood

Baserat på ett radiodrama av poeten Dylan Thomas. Hela filmen är som en enda lång dikt med en berättarröst och en massa blandade scener där man får träffa invånare i ett litet walesiskt fiskesamhälle. Jag vet inte riktigt vad detta är, det är liksom varken spelfilm, teater eller musikal; en drömsk soppa? Det förekommer bybor, döda sjömän, märkliga varelser, vackra kvinnor och jag vet inte vad. Är nog mest förvånad över att man gjort filmen överhuvudtaget. Storbritanniens Oscarsbidrag (ungefär lika konstig som många av deras Eurovision-bidrag).


fredag 5 februari 2016

GIFF: Meadowland

Sarah (Olivia Wilde) och Phil (Luke Wilson) stannar för att tanka och handla med sin lille son Jessie men när de ska åka därifrån så är Jessie borta. Ett år senare är han fortfarande försvunnen och föräldrarna försöker leva med sin förlust: Phil är med i en samtalsgrupp och besöker regelbundet macken, Sarah har sömnproblem, äter medicin och tar långa promenader. Rätt deprimerande.


torsdag 4 februari 2016

GIFF: Sky

Franska Romy (Diane Kruger) och hennes man Richard är på bilsemester i USA. Efter en kväll på krogen blir det bråk och Romy slår ihjäl Richard med en lampa (tror hon). Hon flyr från platsen och ger sig på egen hand ut i det öde landskapet. Hon kör bil, liftar och träffar på diverse olika människor som kommer förändra hennes liv. Inget högt tempo men jag gillade den.


E-bok: Emma av Jane Austen

Jane Austens klassiker som utkom för nästan precis 200 år sedan. Emma Woodhouse bor med sin pappa på Hartfield. Hennes f.d. nanny miss Taylor har precis gift sig med mr Weston och vad ska nu Emma hitta på om dagarna? Kanske kan hon försöka få ihop ett nytt par, det gick ju så bra med miss Taylor. Hon ser sin chans när hon träffar den unga Harriet men kommer hon lyckas lika bra denna gång? Och hur ska det sluta för hennes egen del? Ganska långdragen men rätt charmig.

onsdag 3 februari 2016

GIFF: Paradise

Iranskt drama. Hanieh är 25 år och bor med sin gravida syster och dennes man då deras föräldrar dog för ett år sedan. Hanieh arbetar på en flickskolan i en förort till Teheran och pendlar varje dag långa sträckor. Hon önskar att få börja jobba på en mer centralt belägen skola men det är mycket pappersarbete innan det kan ske. Här får man en nästan dokumentär inblick i hennes liv och får bl.a. se hur skolan fungerar och hur landskapet ser ut. Det händer kanske inte så mycket men allt är så annorlunda mot här att man kan fascineras bara att det. Filmen är gjord av en kvinna och den är inspelad utan tillstånd, modigt gjort.


tisdag 2 februari 2016

GIFF: Krigen

Danskt drama. Claus Pedersen (Pilou Asbaek) är stationerad som kompanichef för en grupp danskar i en Afghansk provins. De försöker hålla området lugnt så civilbefolkningen kan leva som vanligt. Hemma i Danmark bor frun Maria (Tuva Novotny) med parets tre barn. En dag händer det något i Claus grupp som kommer få konsekvenser även för hans familj. Tänkvärt om krig och fred. Danmarks Oscarsbidrag.




GIFF: Maend og höns

Dansk komedi. När Gabriel (David Dencik) och Elias (Mads Mikkelsen) pappa dött så får bröderna veta via ett videoband att deras pappa inte var deras biologiska pappa. De får dock ett namn och åker för att leta upp denna man som ska bo på en liten ö. De kommer till ett gammalt sanatorium där de får veta att det finns tre bröder till: Gregor (Nikolaj Lie Kaas), Franz (Sören Malling) och Josef (Nicolas Bro). Detta blir början på en rätt skruvad historia med en del sköna skratt.


måndag 1 februari 2016

GIFF: The Childhood of a Leader

År 1918 bor en liten pojke med sin amerikanska pappa (Liam Cunningham) och sin tyska mamma (Berenice Bejo) i ett stort hus i ett litet franskt samhälle. Pappan arbetar med Versaillesfördraget för USA:s räkning medan mamman försöker handskas med pojken som börjar bete sig mer och mer olydig som att kasta sten på kyrkobesökare och vägra äta sin middag. Ja, det är typ vad den handlar om, inte så intressant med andra ord. Och det förekom en den bedrövlig, hög musik.



Bok: Ole dole av Matthew J Arlidge

Ett ungt par kidnappas och lämnas med ett ohyggligt val i en ödelagd gammal byggnad: de har fått en pistol och meddelande om att den som först dödar den andra kommer släppas fri. Efter flera dagar dyker en av dem upp i friheten. Men snart får polisen veta att två andra personer har försvunnit under mystiska omständigheter. Kommissarie Helen Grace och hennes kollegor på Southamptons station får bråttom att hitta viktiga ledtrådar innan fler får sätta livet till. Spännande debut! Och ja, boken heter Eeny Meeny på engelska.