Britcrime

Här skriver jag lite kort om olika brittiska kriminalserier som jag sett/följer.

Agatha Raisin 
PR-gurun Agatha flyttar från ett hektiskt London till lugnet i Cotswolds men blir snart en amatördetektiv när det sker brott i grannskapet. Mord, komedi och förvecklingar.

Black work
Mini-serie om en kvinna som blir änka och får veta att hennes man ägnat sig åt att arbeta under cover vilket hon inte haft en aning om.

Bletchley circle
Under andra världskriget arbetade väninnorna Millie, Jean, Lucy, Susan och Alice som kodknäckare på Bletchley Park. I början av 50-talet möts de igen för att lösa brott tillsammans.

Broadchurch 
När en pojke hittas död på en strand så drar en polisutredning igång som påverkar flera människor i det lilla samhället.

Brottet och straffet
Trial and retribution på engelska. 12 säsonger spelades in 1997-2009. Skapad av Lynda La Plante. Huvudpersonen är polisen Michael Walker som främst arbetar tillsammans med David Satchell och Roisin Connor. 

Brottsplats Edinburgh
Case histories på engelska. Bygger på Kate Atkinsons böcker om den f.d. soldaten och polisen Jackson Brodie som sadlar om till privatdetektiv. Han anställer sekreteraren Deborah Arnold och har en hel del kontakt med polisen Louise Munroe. Han har även en nära relation med sin unga dotter Marlee. 

Father Brown
Inspirerad av C K Chestertons noveller från 1911-35, och troligen en tidigare inspelad säsong från 1974, där den katolske prästen Brown löser brott på den engelska landsbygden. I en nyinspelning från 2013 utspelar sig serien under 1950-talet. Brown får hjälp av byborna mrs McCarthy, Sid Carter och lady Felicia. Polisen Valentine, och senare Sullivan, är inte alltid så glada över att Brown lägger sig i utredningarna.

Foyle's war
Under andra världskriget löser Christopher Foyle mord på hemmaplan. Han anställer chauffören Samantha Stewart och blir kollega med Paul Milner.

Grantchester
Bygger på James Runcies deckare Sidney Chambers and the shadows of death. Handlar om den unge prästen Sidney Chambers och polisen Geordie Keating som löser brott på den engelska landsbygden på 1950-talet.

Happy Valley 
Här får vi följa polisen Catherine Cawood som uppfostrar sin dotterson efter att dottern begått självmord. Hon är en tuff och duktig polis i en mansdominerad värld med grova brott.

I mördarens spår
Nio avsnitt spelades in 1991-2006 efter manus av Lynda La Plante. Helen Mirren spelar en polischef som försöker slå sig fram i en mansdominerad värld.

Innocent
Mini-serie om en man som suttit fängslad i flera år för mordet på sin fru år men som vid en tredje rättegång släpps på fri fot. Han har alltid hävdad att han är oskyldig och vill nu hitta den skyldige och samtidigt ta upp kontakten med sina två barn.

Kommissarie Banks
De flesta avsnitten bygger på Peter Robinsons deckare, även om jag har märkt att visa historier är ändrade från originalet. Alan Banks jobbar närmast med Annie Cabbot men även med Ken Blackstone och Winsome Jackman. I tv-serien dyker även Helen Morton upp, en karaktär som inte finns i böckerna.

Kommissarie Gently
Serien bygger på karaktärer från Alan Hunters böcker. Den äldre polisen George Gently löser fall med sin yngre kollega John Bacchus i nordöstra England i slutet av 1960-talet.

Kommissarie Lynley
Delvis baserad på Elizabeth George deckare. Sex säsonger spelades in 2001-07. Om den Oxford-utbildade aristokraten Thomas Lynley som löser fall med sin assistent Barbara Havers från arbetarklassen. Lynley har under serien ett komplicerat förhållande med Helen Clyde.

Konstapel Dawson
På engelska heter denna serie WPC56 vilket står för Woman police constable. Vi får följa den nyutbildade polisen Gina Dawson som börjar arbeta på Brinfords polisstation i West Midlands på 1950-talet. I första säsongen bor hon fortfarande hemma men är tillsammans med Frank som ser fram emot att de ska gifta sig.

Lewis
Efter att ha jobbat ihop med kommissarie Morse i 12 säsonger 1987-2000 så fick polisen Robert Lewis en egen tv-serie 2007. Här jobbar han tillsammans med den yngre James Hathaway, rättsläkaren Laura Hobson och sin chef Jean Innocent, för att lösa brott i Oxford.

Line of duty
Serie som sänts i tre säsonger där man under varje säsong får följa ett fall som poliser på en anti-korruptionsavdelning utreder.

Loch Ness
Mini-serie om en mordutredning kring en tänkbar seriemördare i ett litet samhälle som bl.a. livnär sig på myten om sjöodjuret.

Maigret
Filmatiseringar av Georges Simenons klassiska deckare om den franske polisen Jules Maigret som arbetar i Paris under 1950-talet.

Mayday
Mini-serie där en ung kvinna försvinner och flera bybor får under seriens gång anledning att misstänka sina egna grannar.

Morden i Midsomer
År 2014 är denna serie inne på sin 16:e säsong och är sedan många år en given del av SVT:s sommarutbud. Utspelar sig i det fiktiva grevskapet Midsomer som skapades av författarinnan Caroline Graham, vars böcker de första avsnitten bygger på. Fram till 2011 var huvudpersonen Tom Barnaby som var gift med Joyce och de hade dottern Cully. Tom jobbade först med kollegan Gavin Troy, under en period med Dan Scott och senast med Ben Jones. Sedan säsong 14 är det Toms kusin John Barnaby, gift med Sarah, som är huvudperson och fr.o.m. den senaste säsongen heter hans nya kollega Charlie Nelson. Fram till årets säsong har 265 personer fått sätta livet till.

Mord i paradiset 
Börjar med att den brittiske polisen Richard Poole skickas till den vackra ön St Marie i Västindien för att hjälpa till med utredningen av en död brittisk polis. Han blir kvar på ön och löser fall med kollegorna Dwayne Myers, Fidel Best och Camille Bordey. Camilles mamma Catherine driver en bar där kollegorna gärna träffas. Säsong tre börjar med att Richard Poole ersätts av den nya brittiske polisen Humphrey Goodman som just lämnat sin fru.

Mördare okänd
Waking the dead på engelska. Nio säsonger spelades in mellan åren 2000-2011. Handlar om en Cold case-grupp i London ledd av polisen Peter Boyd. Under hela serien arbetade han med kollegan Spencer Jordan och psykologen Grace Foley. Även poliserna Mel Silver och Stella Goodman och rättsläkarna Frankie Wharton och Eve Lockhart medverakde i flera avsnitt.

Partners in crime
Om Agatha Christies detektivpar Tuppence och Tommy Beresford som löser brott på 1950-talet. Två böcker filmades som mini-serier under 2015.

Prey
Har sänts i två säsongen, den andra under namnet På fel sida lagen. I den första är en polis på flykt från sina egna kollegor då de tror att han begått brott och i den andra dras en fängelsevakt in i en flykt när en fånge rymmer.

Rebus
Författaren Ian Rankin skapade polisen John Rebus och under åren 2000-07 spelades 14 avsnitt in. John har främst arbetat med Siobhan Clarke och Jill Temper. 

Ripper Street
Utspelar sig i Londons East End med början 1889, d.v.s året efter att Jack the Ripper utförde sina mord. Huvupersonen är polisen Edmund Reid som är gift med Emily och de sörjer sin försvunna dotter. Reid arbetar främst tillsammans med Bennet Drake som har ett gott öga till den prostituerade Rose Erskine. De får även hjälp av den amerikanske rättsläkaren Homer Jackson som är gift med bordellmamman Long Susan.

Riviera
Om en ung konsthandlerska vars stenrike man dör och efterlämnar en exfru, tre vuxna styvbarn och en massa frågor om vem han egentligen var och vad han höll på med.

Safe house
Mini-serie om en f.d. polis som tillsammans med sin fru tar sig an att hjälpa en familj som behöver ett skyddat boende efter ett kidnappningsdrama.

Saknad, aldrig glömd
I två säsongen, på vardera tre avsnitt, följer man poliskollegorna Cassie Stuart och Sunny Khan som utreder gamla cold cases där nya ledtrådar dykt upp.

Sherlock
Baserad på Sir Arthur Conan Doyles välkända detektiv. Fansen och manusförfattarna Mark Gatiss och Steven Moffat har nu placerat Sherlock i 2010-talet. Han bor fortfarande på Baker Street 221B där han tillsammans med dr Johan Watson hyr en bostad av mrs Hudson. Polisen Lestrade och ärkefienden Moriarty dyker också upp. Mark Gatiss spelar för övrigt Sherlock bror Mycroft.

Shetland
Baserad på Ann Cleeves deckare om polisen Jimmy Perez som löser brott på Shetlandsöarna. Han är änkling, bor med sin tonårsdotter Cassie och arbetar med bl.a. Alison "Tosh" MacIntosh och Sandy Wilson. 

Taggart
27 säsonger spelades in 1983-2010. Polisen Jim Taggart, som gav namn till serien, försvann 1995 då han avled året innan. På senare år bestod huvudpersonerna av poliserna Jackie Reid, Stuart Fraiser, Robbie Ross och Matt Burke som löser fall i Glasgow.

The Coroner
Handlar om dödsfallsutredaren Jane Kennedy som hjälper polisen Davey Higgins. Jane bor med tonårsdottern Beth och sin mamma Judith i en hus i ett litet kustsamhälle. Judith hjälper sin pojkvän Mick som driver en lokal pub. Jane har även hjälp av assistenten Clint. Under 2015 och 2016 spelades vardera 10 avsnitt in.

Thirteen
Mini-serie där en tej som varit försvunnen i 13 år plötsligt dyker upp igen då hon lyckats fly från sin kidnappare.

Tyst vittne
Serien startade 1996 och fram till 2004 får man följa obducenten Sam Ryan. På senare år har serien handlat om obducentteamet Leo Dalton, Harry Cunningham och Nikki Alexander. I den senast sända säsongen, nummer 19, är det endast Nikki som finns kvar med nya kollegor.

Unge kommissarie Morse
Endeavour på engelska. 2013 fick vi följa med tillbaka till Endeavour Morse första tid som polis i Oxford under 1960-talet. Han jobbar tillsammans med Fred Thursday, Peter Jakes, Jim Strange och chefen Bright.

Vera 
Om polisen Vera Stanhope som arbetar i norra England. Karaktären är hämtad från Ann Cleeves böcker men många avsnitt är skrivna enbart för tv.

Wallander
Även britterna har valt att göra inspelningar av Henning Mankells kriminalromaner på plats i Sverige med Kenneth Branagh i huvudrollen.

What reamins
Mini-serie där en ung kvinna hittas död i ett mindre hyreshus och en pensionsfärdig polis bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hänt.

Whitechapel
Två poliser, den yngre singeln Joseph Chandler och den äldre familjefadern Ray Miles, löser fall tillsammans Edward Buchan, som med tillgång till ett stort arkiv är expert på gamla mordfall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar