Favoritförfattare

Matthew J Arlidge 
Vid sidan av att skriva kriminaldrama för tv (som avsnitt till Tyst vittne) så skriver Arlidge sedan 2014 böcker om polisen Helen Grace och hennes kollegor i Southampton. Första boken heter Ole dole.

Cilla och Rolf Börjlind
Gift par som tidigare skrivit manus till bl.a. Beck-filmer. 2012 kom första boken Springfloden om polisstudenten Olivia Rönning och den f.d. polisen Tom Stilton. 
Boken sändes som tv-serie på SVT våren 2016. 

Elly Griffiths
Brittisk författarinna som skriver om arkeologen Ruth Galloway och polisen Harry Nelson i Norfolk. Första boken heter Flickan under jorden och utkom 2009. 

2014 kom första boken i en ny polisserie som utspelar sig på 1950-talet.


Pseudonym för författaren och dramatikern Alexander Ahndoril och författaren Alexandra Coelho Ahndoril som sedan 2009 skriver om poliskommissarien Joona Linna vid Rikskriminalpolisen i Stockholm. Första boken heter Hypnotisören. Den filmatiserades 2012 av Lasse Hallström.

Johanna Mo
Har även arbetat som redaktör och skriver om kommissarie Helena Mobacke på Söderortspolisen. Första boken kom 2013 och heter Döden tänkte jag mig så

Statsvetare och författare som skriver om kommissarie Alex Recht och den civilanställda utredaren Fredrika Bergman i Stockholm. Första boken heter Askungar och utom 2009.

Andra författare jag gärna läser 

Stefan Ahnhem 
Efter att ha skrivit manus till bl.a. Wallander-filmer så har Ahnhem nu börjat skriva böcker om polisen Fabian Risk och hans kollegor i Helsingborg. Första boken heter Offer utan ansikte och kom 2014.


Kristina Appelqvist
Journalist som skriver om rektorn Emma Lundgren och kriminalkommissarien Filip Alexandersson i Skövde. Första boken heter Den svarta löparen och utkom 2009. 2014 kom första boken i en ny deckarserie om litteraturforskaren Helena Waller. 

Brittisk journalist som skriver om rättsantropologen David Hunter. Första boken heter Dödens kemi och utkom 2006.

Camilla Grebe
Civilekonom som skrivit flera böcker med sin syster Åsa Träff, en Moskva Noir-serie med Paul Leander Engström och serien Flickorna och mörket under eget namn.  

Brittisk författare och journalist som skriver om den indiske privatdetektiven Vish Puri. Första boken heter Fallet med den försvunna tjänsteflickan och utkom 2008.

Isländsk författare och journalist som skrivit över tio deckare om Erlendur Sveinsson och hans kollegor hos polisen i Reykjavik. Första boken heter Glasbruket och utkom 2000. Har vunnit en rad priser som Glasnyckeln och The Gold Dagger.

Sjuksköterska och författare som skrivit över tio böcker om kriminalinspektör Maria Wern och hennes kollegor vid Visby-polisen. Första boken heter Stum sitter guden och utkom 2000. Flera av böckerna har filmats med Eva Röse i huvudrollen. 

Journalist som skrivit över tio böcker om kriminalkommissarie Anders Knutas och journalisten Johan Berg som jobbar på Gotland. Första boken heter Den du inte ser och utkom 2003. Några av böckerna har filmats i Tyskland och sänts på tv under namnet Kommissarien och havet

Journalist och författare som skriver om kriminalinspektör Malin Fors i Linköping. Första boken heter Midvinterblod och utkom 2007.

Författare som skrivit närmare tio böcker om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström i bohusländska Fjällbacka. Första boken heter Isprinsessan och utkom 2003. Fyra av böckerna har filmats med Elisabet Carlsson och Niklas Hjulström i huvudrollerna.

Läkare och författare som skriver om kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen i Sundsvall. Första boken heter Dödens pendel och utkom 2004. 2014 kom första boken i en ny deckarserie med psykiatrikern Natalie Svensson. 

Peter Robinson
Har skrivit över 20 böcker om polisen Alan Banks som arbetar i fiktiva Eastvale i Yorkshire. Drygt hälften är översatta till svenska t.ex. En ovanligt torr sommar (2001). Flera av böckerna har filmats av BBC under titeln DCI Banks.

Ekonom och författare som skriver om kriminalpolisen Karin Adler som jobbar i Göteborg men bor i en båt vid Marstrand (där även författaren bor). Första boken heter Fyrmästarens dotter och utkom 2009. 

Ninni Schulman
Skriver om poliserna Christer Berglund och Petra Wilander och journalisten Magdalena Hansson som alla jobbar i Hagfors. Första boken heter Flickan med snö i håret och utkom 2010. 

Jurist och författare som skriver Sandhamnsdeckare om kriminalinspektör Thomas Andreasson och bankjuristen Nora Linde i Stockholms skärgård. Första boken heter I de lugnaste vatten och utkom 2008. Flera av böckern har filmats med Alexandra Rapaport och Jakob Cedergren i huvudrollerna.  

Journalist och författare som skrivit tre fristående deckare som utspelar sig på Öland och en på västkusten. Första boken heter Skumtimmen och utkom 2007. Den filmades 2013 med Lena Endre i huvudrollen. Har fått flera priser bl.a. från Svenska Deckarakademin.

Brittisk författare som skrivit tio böcker (hittills) om privatdetektiven Maisie Dobbs som arbetar i London under 20- och 30-talet. Första boken heter just Maisie Dobbs, utkom 2003 och vann Agatha award för bästa kriminaldebut. 

Tidigare aktiva deckarförfattare att rekommendera

Författare som sedan 2008 skrivit på Hammarby-serien om polisen Conny Sjöberg och hans kollegor på Söder i Stockholm. Första boken heter Pepparkakshuset

Åsa Larsson 
Jurist och författare har skrivit kriminalromaner om juristen Rebecka Martinsson och polisen Anna-Maria Mella i Kiruna. Första boken heter Solstorm och utkom 2003. Den filmades 2007 med Izabella Scorupco i huvudrollen.

Håkan Nesser
Lärare och författare som skrivit tio böcker om kriminalkommissarie Van Veeteren i fiktiva Maardam, fem böcker (hittills) om kriminalkommissarie Gunnar Barbarotti i fiktiva Kymlinge och drygt tio fristående romaner. Har vunnit flera priser som Glasnyckeln och Bästa svenska kriminalroman. Böckerna om Van Veeteren har filmats med Sven Wollter i huvudrollen.

Läkare och författare har skrivit närmare tio böcker om kriminalkommissarie Claes Claesson och läkaren Veronika Lundborg i Oskarshamn. Första boken heter Sista jouren och utkom 2001.

Journalist och författare har skrivit flera böcker om kriminalinspektör Fredrik Broman på Gotland. Första boken heter Släke och utkom 2004.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar